..:::TeknoCinim:::..

Ağ Topolojileri

Ağ Topolojileri

Ağ Topolojileri

    Ağ Topolojileri, yerleşim şekli demektir. Bilgisayar ve yazıcı gibi ağ elemanlarının fiziksel (gerçek) veya mantıksal (sanal) dizilimini gerçekleştirir.

a) Bus Topolojisi

    Ağ Topolojileri ‘nden  Bus topolojisinde tüm iş istasyonlarının üzerinde olduğu bir hat mevcuttur. Bütün istasyonlar hattaki tüm mesajları inceler ve kendine ait mesajları alır. Hattaki bilgi akışı çift yönlüdür. Kaynak istasyon bilgiyi hatta bırakır. Bilgi her iki yönde ilerleyerek hatta yayılır. Ancak bu topolojide aynı anda iki istasyonun bilgi göndermesi durumunda bilgi trafiği
karışır. Bunu önlemek için hattın paylaşımını düzenleyen protokoller kullanılmalıdır.

     Ortak yol topolojisi kullanılarak kurulan ağlarda koaksiyel kablo kullanılır, Her bir istasyona T- konnektör takılır. İlk ve son istasyona ise sonlandırıcı (Terminatör) bağlanarak ağ sonlandırılır.

    Bu topoloji ağ performansı en düşük olan topolojilerden biridir. İki istasyon arası mesafe ince koaksiyol kullanıldığında 185 metre, kalın koaksiyel kullanıldığında 500 metredir. İki istasyon arası mesafe minimum 0,5 metre olduğunda maksimum 30 istasyon kullanılabilir.

Ortak yol topolojisine uygun bağlantıda dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Bağlantı gerçekleştirilirken T- konnektörler doğrudan network kartına takılmalıdır.
  • Eğer bir istasyon uzağa yerleştirilecekse T- konnektör’ den çıkacak bir kablo ile uzatma yapılmamalıdır.

Ağ Topolojileri

         Bus topolojisinin;

Avantajları:

  • Kablo yapısı güvenilirdir.
  • Yeni bir istasyon eklemek kolaydır.
  • Merkez birime ihtiyaç duyulmaz.

Dezavantajları:

  • Maksimum 30 istasyon bağlanabilir.
  • Ağın uzunluğu ince koaksiyelde 185, kalın koaksiyelde 500 metredenfazla olmaz.
  • Bir istasyonun arızalanması bütün ağı devre dışı bırakır.
  • Arıza tespiti zordur.

b) Yıldız Topolojisi

    Ağ Topolojileri ‘nden Bu topolojide ağdaki iletişimin gerçekleşmesi için merkezi birim bulunur ve bütün istasyonlar bu merkezi birime bağlanır. Ortak yol topolojisine göre performansı daha yüksektir, güvenilirdir fakat daha pahalı çözümler sunar.

    Bir istasyondan diğerine gönderilen bilgi önce bu merkez birime gelir, buradan hedefe yönlendirilir. Ağ trafiğini düzenleme yeteneğine sahip bu merkezi birim, hub ve anahtar (switch) olarak adlandırılır.

Ağ Topolojileri

      Bu topolojiye dayalı bir sistem kurulurken korumasız çift bükümlü UTP (Unshieded Twisted Pair- Korumasız çift bükümlü) veya korumalı çift bükümlü STP (Shielded TwistedPair – Korumalı çift bükümlü ) kablo kullanılır. İstasyonların merkezi birime (hub) olan uzaklığı maximum 100 metredir. Kullanılan ağ kartına veya kabloya göre ağ farklı hızlarda
çalışabilir.

      Merkezde bulunan hub veya anahtar üzerindeki ışıklara bakılarak arızalı olan istasyon bulunabilir. Bir istasyonun arızalanması ağ trafiğini etkilemez.

Yıldız toplolojisinin özelliklerini şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Bir istasyonun arızalanması ağı etkilemez.
  • Ağa yeni bir istasyon eklemek çok kolaydır.
  • Ağ yönetimi çok kolaydır.
  • Kurulan ağ elemanlarına göre yüksek hızlar elde edilebilir.

c) Ağaç Topolojisi

    Ağ Topolojileri ‘nden Ağaç topolojisinin diğer adı hiyerarşik topolojidir. Ağacın merkezinde sorumluluğu en fazla olan bilgisayar bulunur. Dallanma başladıkça sorumluluğu daha az olan bilgisayarlara ulaşılır. Bu topoloji çok büyük ağların ana omurgalarını oluşturmakta kullanılır.

Ağ Topolojileri

d) Halka (ring) topolojisi

    Ağ Topolojileri ‘nden Bu topolojide her istasyon bir halkanın elemanıdır ve halkada oluşan bilgi bütün istasyonlara ulaşır. Her istasyon halkada oluşan bilgiyi ve hedef adresi alır. Hedef adres kendi adresi ise kabul eder. Aksi halde gelen bilgi işlem dışı kalır.

    Halkadaki bilgi akışı tek yönlüdür. Yani halkaya dahil olan bilgisayarlar gelen bilgiyi iletmekle görevlidir. Ancak günümüzde pek çok halka ağı iki halka kullanmakta ve çift yönlü bilgi akışı elde etmektedir. Herhangi bir sonlandırmaya gerek duyulmaz.

Ağ Topolojileri

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.