Carrier Sense, Multiple Access/Collision

CSMA/CD
Ethernet networkleri belli bir anda kabloyu hangi bilgisayarın kullanacağını CSMA (Carrier Sense, Multiple Access/Collision Detection) tekniğiyle belirler. Bu teknikte paket gönderilmeden önce kablo kontrol edilir. Diğer bir iletisimin olusturduğu trafik yoksa iletisime izin verilir.
İki bilgisayarın birden kabloyu kullanmaya çalısması collision olarak adlandırılır. Her ikisinin de trafiği kaybolur. Ve hattın bos olduğu anı yakalamak için yeniden beklemeye ve hat dinlenmeye baslanır.
CS (Carrier Sense): Bir network kartı tek bir kablo üzerinde gidip gelen veriler varsa o hatta veri göndereceği zaman kablo üzerinde veri tasınıp tasınmadığını dinler ve eğer kabloda bir veri trafiği yoksa veri paketlerini yol çıkarır. Bu durum, tek bir kabloya birden çok adaptörün bağlı olduğu eski tip network teknolojileri için gelistirilmistir. Tıpkı trafiğe çıkmak isteyen bir arabanın yolun bos olup olmadığını kontrol ettikten sonra, yola çıkması gibi, network adaptörleri de CS teknolojisi sayesinde, kablo bos olduğu takdirde veri gönderirler.
MA (Multiple Access): Bir network kartına aynı anda birden çok veri paketi gönderilmisse, o takdirde o adaptör bunlardan hiçbirini almaz. Network’ün tümüne, “bana gönderdiğiniz veri paketleri aynı anda yola çıktığından dolayı tekrar gönderilmelidir” anlamına gelen bir mesajı broadcast eder. Bu mesajın alınmasından itibaren, karsı network adaptörleri aynı veri paketini tekrar gönderir.
CD (Collision Detection): Eğer karsılıklı iki network adaptörü, aynı anda iki veri paketini birbirine gönderirlerse, veri paketleri çarpısacaktır. Bu durumu tespit eden adaptörler, rasgele bir zaman dilimi kadar bir süre (milisaniyeler mertebesinde) tekrar aynı paketi network’e çıkarırlar. Bu sayede, çarpısan paket sinyallerinin, kablolar üzerinde yitirilip gitmesi engellenmis olur. Bu çarpısmayı, tek seritli ve sadece tek yön çalısan bir yolda, karsılıklı iki arabanın aynı anda yol almak istemesinden doğan kazaya benzetebiliriz.
CSMA/CD networklerinde, beklemelerin çoğalmaması için bus olarak tanımlanan kablonun iki ucunun sonlandırılması gerekir.
FULL DUPLEX
Full Duplex ethernet aynı anda hem data iletimini hem de data alınmasını sağlar.
IEEE 802.3x ile tanımlanmıs Full Duplex çalısma içerisinde, her iki cihaz da Full Duplex modada olduğu zaman sonuç alınabilecektir. Örneğin, host to switch, switch to switch yada switch to router bağlantılarında her iki tarafta Full Duplex modda çalısabiliyor olmalıdır.
Half Duplex çalısma içerisinde collisionlardan dolayı bant genisliğini yüzde 50 yada altmısı kullanılabilirken Full Duplex çalısma da bant genisliğinin tamamı kullanılabilir. Sözgelimi 10 Mbps olan bir hattın Half Duplex ile 5-6 Mbps’ i kullanılabilir, oysa Full Duplex çalısma da ideal olarak aynı bant genisliğinde 20 Mbps’e ulasıldığı varsayılır.
Full Duplex içerisinde CSMA/ CD ‘ den bahsedilemez. Çünkü aynı anda hem iletim hem alım olabileceği için Carrier Sense olmayacaktır.