Excelde Makroları Düzenleme
Excelde Makroları Düzenleme
Excelde Makroları Düzenleme hazırlamış olduğunuz makroda bazı değişikler yapmak istiyorsunuz ya da farkında olmadan yapmış olduğunuz hataları düzeltmek istiyorsunuz.
Excel bunun için size imkan sağlıyor. Bunun için Düzenle düğmesini kullanabilirsiniz.
Bizim hazırlamış olduğumuz tablonun A6 hücresine baktığınızda “mayıs” ayının başında bulunan “m” harfinin diğer aylardan farklı olarak küçük yazıldığınız göreceksiniz. İlk olarak bu basit hatayı düzeltmeye çalışalım. Tabi, unutmayın ki makro, hazırlanmış, bitmiş ve kullanılmış. Siz bu hatayı daha sonra fark ediyorsunuz. Her defasında makroyu çalıştırıp, oluşan tablodan hatalı hücrenin üzerine gelip düzeltmek çok uzun ve can sıkıcı olacaktır.
Bu hatayı düzeltmek istiyorsanız, aşağıdaki adımları dikkatlice takip edin.
1- Araçlar menüsünden Makro komutunu, buradan da Makrolar… komutunu tıklayın.
2- Ekrana gelen Makro penceresinden Düzenle düğmesine tıklayın. Bu arada tabi ki, düzenlemek istediğiniz “Makro1” makrosu seçili durumda olmalıdır. Tıkladığınızda, ekrana aşağıdaki gibi hazırlamış olduğunuz makronun Visual Basic Kod Penceresi gelecektir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi Visual Basic Kod penceresi hakkında detaylı bilgiyi bir sonraki bölümde anlatacağız. Bu bölümde de gerek duyduğunuz bilgiyi oradan öğrenebilirsiniz.
Pencere ilk etapta üç ana bölümden oluşuyor.
1-Proje Penceresi
2-Özellikler Penceresi
3-Kod Penceresi
Kod penceresinin içine göz attığınızda 3 değişik rengin yer aldığını fark edeceksiniz. Kabaca söylemek gerekirse; Mavi, Yeşil ve Siyah. Bu renklerin herbiri ayrı bir olayı ifade eder.
Mavi olan kısım, mesela burada ilk göze çarpan Sub yazısı, Visual Basic diline ait bir komuttur. Genelde komutlar kod penceresinde bu renk ve tarzda yazılır. Programlamaya aittir ve olmazsa olmaz türündendir.
Yeşil renk ile yazılan kısımlar, programcıya ait açıklama kısımlarıdır. Programa dahil edilmezler. Bunlar sadece bilgi verirler. Buradaki asıl ayırt edici özellik, yazının yeşil olması değil, satırın başında bulunan (‘) işaretidir. Bu satırların olması veya olmaması programı etkilemez.
Siyah renkte yazılan kısımlar da sizin programınızın ta kendisidir. Programın aslını oluştururlar. Olmazsa, programda yok demektir.
Bu kısa açıklamalardan sonra, gelelim hatanın düzeltilmesine. Amacımız “mayıs” ayının başında bulunan “m” harfini büyütmek ve yazıyı “Mayıs” haline dönüştürmek.
Ekranda ilk etapta “mayıs” ayına ait satır görünmeyebilir. Bunun için kod penceresinin sağ tarafında bulunan Dikey Kaydırma Çubuğunun yardımıyla aradığınız satırlara ulaşın.
Range(“A6”).Select
ActiveCell.FormulaR1C1=”mayıs”
Fare ile tıklayarak “mayıs” ayının “m” harfini seçin ve silin. Klavyeden “M” harfini girin.
ActiveCell.FormulaR1C1=”Mayıs”
Visual Basic Kod penceresini kapatın ve Excel Çalışma sayfanıza geri dönün. Boş bir sayfa sekmesi açın (aynı sayfada da olabilir) ve hazırladığınız makroyu tekrar çalıştırın. “mayıs” ayının başındaki harfin “M” olduğuna dikkat edin.