..:::TeknoCinim:::..

FreeNAS Kurulumu Resimli ve Görsel Anlatım

FreeNAS Kurulumu Resimli ve Görsel Anlatım

FreeNAS Kurulumu – Videolu Görsel Anlatım

FreeNAS Kurulumu – Resimli Anlatım

FreeNAS nedir? NAS sistemlerle ne bağlantısı var?

FreeNAS Kurulumu, NAS sistemi oluşturabilmek için yazılmış FreeBSD tabanlı, açık kaynaklı işletim sistemidir. Çok eski ve (güne oranla) düşük performanslı sistemlerle çalışabilmesi FreeNAS’ı öne çıkaran önemli özelliklerinden biridir. Kurulumu ve yönetiminin oldukça basit olması biz kullanıcılar için oldukça fayda sağlayıcı. Ayrıca geliştiricileri ara vermeden, kullanıcı isteklerini ve yeni teknolojileri gözeterek sistemi geliştirmeye devam etmekteler. x86 ve x64 sistemler için ayrı sürümleri bulunuyor.

Nedir bu NAS ? (Network Attached Storage)

NAS(Network Attached Storage) adından da anlaşılacağı üzere ağa bağlanmış depolama cihazıdır. En temel tanımıyla, ağdaki diğer bilgisayarların ulaşabileceği genel bir dosya depolama alanı olarak düşünün. Bu aslında pekala Windows sisteminizde ayırıp paylaşıma açtığınız bir klasör de olabilir soyut haliyle. Ancak NAS dendiğinde esas akla gelen, genellikle bir ekranı bile bulunmadan, sadece güç kablosuyla gücünü alıp Ethernet kablosu ya da kablosuz bağlantıyla da ağda erişilebilir hale gelen bir aygıt. NAS olarak düşündüğünüz sistemin az güç tüketmesini istersiniz ki bağımsız olarak sürekli çalışıp, ağda birden fazla kullanıcıya hizmet verebilsin. Tabii stabilite de şart.

NAS sistemler ile ağınızdaki başka bir çok işlemi de kolaylıkla yapabilirsiniz. Yedekleme, senkronizasyon, Web sunucusu, dosya paylaşımı bunlardan sadece birkaçı.

1 – Kurulum Aşamaları

FreeNAS ‘ın birkaç sürümü var. Bunlar x86,x64 ISO, IMG dosyaları ve VMware IMG dosyası. 64 bit bir sistem kullanıyorsanız x64 olanı kullanabilirsiniz. Pentium 4, Athlon XP ve bunlardan önceki işlemcileri (yani 32 bit olanları) kullanıyorsanız x86 sürümünü indirmelisiniz. VMWare kalıbı ise varolan işletim sisteminizde sanal makine olarak kullanmak için. FreeNAS Download sayfasına giderek ihtiyacınız olan dosyayı indirip CD’ye yazdırın.

Sisteminizi çalışır hale getirdikten sonra bilgisayar CD sürücüden başlayacak şekilde BIOS ayarını yapıyoruz.

FreeNAS CD’mizi CD sürücüye takıp sistemi başlatıyoruz. Sistem kendini CD sürücüden açtıktan (boot ettikten) sonra gerekli donanım ayarları otomatik olarak yapılıyor, servisler başlatılıyor.

FreeNAS Kurulum

Ve karşımızda FreeNAS menüsü…

FreeNAS Kurulum

Eğer istersek FreeNAS’ı LiveCD ile çalıştırıp USB diskimize konfigürasyon dosyamızı yazarak(bir sonraki açılışta ayarlarımızın tanınması için) LiveCD ile kurulumsuz kullanabiliyoruz. Kurulumsuz kullanabilmeniz için ilk açılışta Flash diskinizi sisteme takılı olması gerekiyor.

FreeNAS Kurulum

Menüden 9 numaralı seçeneği seçerek kuruluma başlıyoruz.

FreeNAS Kurulum

Karşımıza gelen menü kurulumu nasıl yapacağımızı soruyor. Ben 3. seçenek olan “Install full OS on HDD + DATA + SWAP partition” seçeneği ile kurulum yapıyorum. Seçeneğin üstüne gelerek Enter’a basıyoruz.

FreeNAS Kurulum

Bu adımda bize yapacağımız kurulum şekli ile ilgili bilgi veriliyor. OK’leyerek geçiyoruz.

FreeNAS Kurulum

3. adımda bize yüklemenin yapılacağı kaynak medya soruluyor. Eğer çift optik sürücü kullanıyorsanız CD yi hangisine taktıysanız o optik sürücüyü seçmelisiniz.

FreeNAS Kurulum

4. adımda bize işletim sisteminin yükleneceği birincil bölümün boyutu soruluyor. Burası FreeNAS ‘ın sistem dosyalarının kurulacağı bölüm. Varsayılan ayar 128 MB. OK deyip geçiyoruz. Çünkü bu alan fazlasıyla FreeNAS ‘a yetiyor.

FreeNAS Kurulum

5. adımda takas alanı ayırmak isteyip istemediğimizi soruyor. Madem takas (swap) alanlı kurulum seçtik, o vakit alanı ayırmak gerek.

FreeNAS Kurulum

Takas alanını boyutu soruluyor. Varsayılan alanda bırakıp OK diyoruz ve geçiyoruz.

FreeNAS Kurulum

Kısa süren yeniden alan ayırma ve yükleme işleminden sonra kurulum tamamlanıyor. Enter tuşuna basarak devam ediyoruz.

FreeNAS Kurulum

Kurulum tamamlandı ve ana menüye döndük. 7. seçeneği seçiyoruz, sistemi yeniden başlatıp sabit diskten boot etmesini sağlıyoruz.

FreeNAS Kurulum

Sistem girdiğimiz ayarlamaları yaptıktan sonra bizi bilgilendiriyor. Enter ‘a basıp Ana Menü ‘ye dönüyoruz. Kurulum işlemimiz tamamlandı.

Diğer bütün ayarlamaları Web Yönetim Paneli üzerinden yapacağız. Sistemimizi evin/ofisin herhangi kuytu bir köşesinde kullanacağımızdan monitör ve klavyeden ayırıp yerine taşıyabilirsiniz. Burada sistemin BIOS ayarlarından klavyesiz çalışabilecek ve Bios Güç Seçenekleri kısmından “Güç kesilip gelirse bir önceki durumda kal” şeklinde ayarlamanız gerekiyor. Bazı anakartlar da “Headless mode” gibi bir seçenek var bu iş için. Bunun dışında en azından, klavyeyi bulamazsa hata mesajı verip beklemesini sağlayan seçeneği kapalı duruma getirmelisiniz. Malum, elektrikler gidip gelir veya voltaj dalgalanmasından sistem kendini yeniden başlatırsa tekrar açık konumda kalabilsin. Bir de birkaç sabit disk kullanacaksanız sistemin doğru sabit diskten açılış yaptığını (boot ettiğini) kontrol edin.

 

KURULUM İŞLEMİ BİTTİKTEN SONRA ARTIK YÖNETİM PANELİ İLE KONFİGURASYON YAPMAK GEREKİYOR. AŞAĞIDAKİ LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ.

  ➡   FreeNAS Uzaktan Yönetim Paneli (WebGUI)    

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.