..:::TeknoCinim:::..

Network Teknolojileri

Network Teknolojileri

Network Teknolojileri

     Network Teknolojileri deyince aklımıza ilk gelen topolojiler yani tasıyıcı sistem protokolleri diyebiliriz. Çünkü bir de, bilgisayarların birbirleriyle konuşmalarının dil kurallarını koyan iletişim protokolleri vardır. TCP/IP , NetBEUI gibi protokolleri iletişim protokolü diye adlandırabiliriz. Bir insanın bir şehirden başka bir şehre gitmesi için nasıl, otobüs, otomobil, uçak, gemi vb. gibi teknolojiler varsa, network ’lerdeki veri paketlerinin de bir bilgisayardan bir bilgisayara gitmesi için Ethernet , WiFi  vb. gibi teknolojiler vardır. Bu bağlamda TCP/IP, NetBEUI protokollerinin kuralları ile oluşturulan veri paketleri, taşıyıcı protokollerinin veri paketlerinin içlerine bindirilerek network üzerinde yolculuklarına çıkarlar. Bu olaya EnCapsulation denir.

  • Ethernet
  • Token Ring
  • ATM (Asynchronous Transfer Mode – Asenkron Veri Aktarımı Modu)
  • FDDI (Fiber Distributed Data Interface – Fiber Üzerinde Veri Aktarım Standardı)
  • Frame Relay

ETHERNET

Network Teknolojileri baktığımızda networkün temeli diyebileceğimiz Ethernet yada diğer ağ teknolojilerinin anlattığı şey, verinin bir yerden bir başka yere nasıl ve hangi kurallarla gittiğini belirlemektir. Bu kurallara uygun cihazlar ve bu cihazları kontrol edebilen işletim sistemleri, network ’ü oluşturan diğer öğelerdir.

     Bir ağ teknolojisini diğer bir ağ teknolojisinden ayıran temel özellik; bu teknolojinin veriyi kablolar üzerinde nasıl ve hangi yolla aktardığıdır. Örneğin, ATM, veriyi bir yerden bir baska yere gönderirken, verinin bozulmaması için her ATM cihazında önlemler alan kurallara sahiptir. Bu sebeple iki sehir arasında yer alacak bir WAN’ın kurulması için ATM uygun bir metottur. Ama bir ofis için bir ATM network’ü kurmak inanılmaz maliyetler getirir. Bunun yerine Ethernet’in sağladığı teknolojilere dayanan cihazlarla ofis içi ağı kurmak daha mantıklı olacaktır.

     Çoğumuzun, ofis yada okulda gördüğü network’lerde Ethernet teknolojisine dayalı olan cihazlar kullanılır. Bu bölümün basında anlattığımız network kartları ve kabloların hemen hemen hepsi Ethernet’in bir parçasıdır. Örneğin STP yada UTP gibi kavramlar yine yıllar içerisinde Ethernet teknolojilerinden doğmus standartlardır. Bir ATM yada FDDI teknolojileri
için ise daha farklı kablolama ve daha farklı cihazların bilgisayarlara bağlanması gerekmektedir. Örneğin bir telefon santrali yada bankalarda para çekmek için kullandığınız makinelerde ATM yada Frame Relay gibi teknolojilerin birer parçası olan ağ kartları yada kablo standartları kullanılmaktadır.

TOKEN RİNG

    Token ring teknolojisi, bir ring topolojisi içinde uygulanmaktadır. Aslında, fiziksel olarak kullanılan topoloji bir star topoloji olmasına rağmen, merkezdeki cihazın yapısı nedeniyle, veriler sanki kapalı bir zincir üzerinde dolasıyormus gibi hareket eder. Bir veri her bilgisayara teker teker gönderilir. Ve veri merkezi birimden gereksiz yere birden fazla kez
geçmis olur. Token ring seklindeki bir yapının kullanılması sebebi altında, verilerin çok az sekilde kayba uğraması, yatar. Oldukça önemli verilerin tasınması için düsünülmüs bir teknolojidir. Örneğin sağlık uygulamaları yada eski Internet alt yapısı için düsünülmüs olsa da yavaslığı nedeniyle çok az uygulama alanı bulmustur.

      Bu network’te veriler bir paket halinde her bilgisayara sıra ile merkezi birim tarafından gönderilirler. Merkezde bir hub yada switch gibi bir cihaz olmasına rağmen bu yapı bir star topoloji gibi çalısmaz. Zira star topolojilerde, bir bilgisayardan bir baska bilgisayara gidecek olan veri en kısa biçimde merkezdeki cihaz üzerinden geçip aktarılır.

     Token ring teknolojisinde ise, veriler merkezi birim tarafından, ona bağlı bilgisayarlara teker teker gönderilir. Bu sırada her makine paketin kendisine ait olup olmadığını kontrol eder. Bu sebeple merkezde yer alan hub yada switch benzeri cihaza, MSAU (MultiStation Access Unit) adı verilmektedir.

      Zira verilerin her bilgisayara teker teker sıra ile gönderiliyor olması; network’de sanki bir veri paketinin bir zincir etrafından dolasıyormusçasına döndüğü izlenimini verir. Dolasan bu veri paketine Token ismi ve bu paketin tüm network’de dolasarak veriyi dağıtma isine de Token Passing ismi verilmektedir. Token ring teknolojisi 4 ile 16 Mbps’lik bir veri aktarım hızına ulasabilmektedir.

ATM

     ATM (Asyncronous Transfer Mode – Asenkron Veri Aktarımı Modu), 1988 yılında her tür veriyi, telefon hatları, ses, TV sinyali, network üzerinde gidip gelen veriler gibi, her tür veri sinyalini taşıması için oluşturulmuş bir standarttır. ATM, paket anahtarlama yapan bir teknolojidir. Paket anahtarlama (packet switching) birden fazla parçası olan bir network’de verinin parçalara bölünüp, teker teker ayrı yollardan gönderilmesi ve ulaştığı yerde tekrar birleştirilmesi esasına dayanır. Kabaca bir örnek vermek gerekirse, 1 MB’lık bir verinin bir kısmı A yolundan diğer bir kısmı da B yolundan gidebilir. Bu teknolojiye packet switching adını veriyoruz ATM, packet switching prensibini kullanan ve verileri esit parçalara bölerek gönderen bir teknolojidir. 1988 yılında CCITT tarafından bulunmuş ve son derece modern prensiplerle çalısan bir teknoloji olarak kabul edilebilir. ATM aradan geçen 14 yıla rağmen halen WAN’larda kullanılan temel veri aktarım teknolojilerinden biridir. ATM teknolojisi 155 Mbps ile 622 Mbps arasında bir veri aktarım hızına ulasmaktadır.

FDDI

     1986 yılından ANSI X3T9.5 komitesi tarafından tanıtılmıs bir teknolojidir. FDDI, 100 Mbps’nin üzerindeki hızlarda veri aktarmak için, fiber optik kabloların kullanıldığı bir yapıyı olusturmaktadır. FDDI, 1986 yılında ilk bulunduğunda yüksek kapasiteli bilgisayarlar için, o günlerde var olan 10 Mpbs’lik Ethernet ve 4 Mbps’lik Token Ring teknolojilerine bir alternatif olarak sunulmustur.

     FDDI, prensip olarak iki kapalı zincir üzerinde ters yönde hareket eden veri trafiğine göre yapılandırılmıştır. Bu kapalı hat yada zincir tabir edilen yapılardan biri bos olarak hazırda tutulur. Veri taşıyan zincirde bir problem olduğunda ikinci zincir devreye girer ve veriyi ters yönde taşımaya baslar. FDDI’da da Token ring teknolojisinde olduğu gibi Token isimli veri paketleri kullanılır. Paket yapıları birbirinden farklı olsa da veri bir zincir etrafında dolaştırılarak taşınır ve tıpkı Token ring’deki gibi her bilgisayardan bir kez geçer. FDDI, son derece yüksek bir güvenilirliğe ve veri aktarım hızına sahiptir. Günümüze kadar güncellenen standartlar sayesinde, veri transfer hızı, 155 ile 622 Mbps arasında tanımlanabilir hale geldi. Bu sebeple veri taşımak için ATM ile birlikte son derece büyük bir öneme sahiptir. ATM kadar esnek bir
yapıya sahip değildir. Zira ATM telefon hatları yada TV sinyalleri gibi verileri de taşıyabilmektedir.

FRAME RELAY

     Frame Relay, verileri packet switching prensibi ile taşıyan ve değişken veri paketlerinin kullanıldığı bir veri aktarım teknolojisidir. Veriler bir network’de bir noktada bir başka noktaya hedeflenerek gönderilirler. Ama bu verilerin network üzerinde gittiği yol, ulaştığı nokta tarafından bilinmez. Frame Relay, bu sayede, network’deki trafiğin kolayca
gözlemlenebilmesini mümkün kılar.

    Frame Relay bu sayede onu kullanan abone yada mensuplarından, kullanıldığı ölçüde para ödenmesini sağlar. Örneğin Türk Telekom’dan Türkiye içinde yer alan Frame Relay ağında bir hat kiralarsanız, gönderdiğiniz veri kadar para ödersiniz.

    Frame Relay’in diğer bir esnekliği ise, veri paketlerinin istenildiğinde hep aynı yoldan gönderilebiliyor olmasıdır. Bu sayede, network ’deki trafik istenildiği gibi düzenlenebilir.

 

Bu teknolojilerde kullanılan Network Terimleri ve Network Kısaltmaları nı Aşağıdaki Linkten Ulaşabilirsiniz.

 ✅  NETWORK KAVRAMLARI VE NETWORK KISALTMALARI…. ?  Tıklayarak Ulaşabilirsiniz…

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.