Network Tipleri
Networkler Peer To Peer ve Client/Server mimarisi baslıkları altında incelenebilirler.Peer To Peer networklerde ana bir bilgisayar yoktur.
Ağ servisleri ağdaki PC’ lerin network alt yapısından talep edebileceği isteklere bağlıolarak gelistirilmistir. Bu olanakları düzenleyen özel bir PC vardır. Buna server denir. Sadece bu olanaklardan faydalanan PC’lerede client denir.
- Server sadece servis sağlar.
- Client sadece servis ister.
- Peer her iki isi de bir arada yapar.
Single Server Ağlar:
Keskin biçimde belirlenmis rolleri yerine getirirler. Bir servis sağlayıcı (server) ve servisisteyen (client)’lardan meydana gelir. 10-50 kullanıcılı networklerdir. Network ve data paylasımgüvenliği çok kolaydır. Çünkü tüm ağ yönetimi tek bir PC tarafından yapılmaktadır. Genelde10-50 kullanıcılı networklerde Distributed Component Object Model çalısma mantığı vardır. Yani client’lar kendi islemlerini kendileri yaparlar, server’ı ise sadece print ve dosya depolama merkezi olarak kullanırlar.
Client / Server mimarisinde is, adından da anlasılacağı gibi hem donanımsal hem de yazılımsal olarak diğer bilgisayar lardan üstün, atanmıs bir ana bilgisayar vardır.
Burada Server olarak atanmıs bilgisayarın yetersiz kaldığı durumlarda networke baska Serverlarda dahil edilebilir. Örneğin gelismis bir networkte Mail Server’ın, DHCP ve DNS gibi Serverların farklı bilgisayarlarda bulunması performansı olumlu yönde etkileyebileceği için önerilebilir.
Peer-to-Peer Ağlar:
Tüm birimler servis istediğinde bulunma hakkına sahiptir. Yani networkteki herhangi bir bilgisayar farklı zaman dilimlerinde hem client hem de server olabilir. Bütün birimler yönetim mekanizması yönünden birbirine benzer. Yönetim ve data paylasımı merkezi değildir . Kullanıcıların PC bilgisinin iyi olması gerekir. Çünkü her bilgisayar sadece kullanıcısı tarafından yönetilebilir. Genelde IPX/SPX veya NetBEUI protokolleri kullanılmaktadır. 2-10 kullanıcılı networkler için tavsiye edilir.
İPUCU: Windows ortamında Peer-to-Peer (esler arası ağlar) workgroup olarak, server temelli olan ağlar ise domain olarak bilinir.