Windows Server 2008 DNS Kurulum Resimli ve Görsel Anlatım
Windows Server 2008 DNS Kurulum Videolu Anlatım
Windows Server 2008 DNS Kurulum Resimli Anlatım
Domain Name System [DNS] (Alan Adı Sistemi) dağıtık yapıda bir veritabanıdır. Bu sistem makina isimlerini IPv4 (ya da ipv6) adreslere ya da IPv4 adresleri makina isimlerine çevirmeye yarar. Ayrıca bir alan için gerekli eposta sunucusunun adreslerini ya da alanadı sunucularının hangi IP adreslerinde bulunduğunu daha teknik bir ifade ile RR’ları (Resource Records – Özkaynak Kayıtları) tutar. DNS yapısı gereği hızlı olmalıdır. Bu yüzden yapılan sorgulamalar eğer 512 bayttan küçük ise ya da yapılan işlem asıl DNS sunucusu ile yardımcı DNS sunucusu arasında bölge transferi değilse UDP üzerinden yapılacaktır. DNS sisteminin yazarları DNS için gerekli bilgileri diğer Internet araçlarında olduğu gibi RFC’lerde tanımlamışlardır (RFC 1034 ve 1035). Bu belgelere bakarsanız içinde bir kaç kod ve bölge ayalarının nasıl yazılacağını bulursunuz. Genel olarak dns yazılımlarının yaptığı iki vazife vardır.Bunlar:
Resolving (Çözümleme): Aranılan bir kaydı bulma işlemi ; Mesela http://www.google.com/ adresine karşılık gelen IPv4 adresinin 173.194.66.xxx bulunması.
Authoritive Nameserving (Yetkili İsim Sunumu): Bir alan hakkında bilgi bulunduran sunucudur. Mesela google.com alanının MX, NS, A (Bunlar – Resource Record – Özkaynak Kaydı olarak bilinir) kayıtlarının tutulduğu isim sunucusudur.
DNS Sunucunuzu internet çıkışınız, yerel ağınız, internet sunucunuz için kullanabilirsiniz. Microsoft bu uygulamayı Windows Server 2000 den bu yana kullanmaya başlamış ve Ağınızda diğer bilgisayarı isim olarak ararken, Internette farklı adreslere bağlanırken, Internetten sizin sunucularınıza bağlandıklarında, web, mail, veri tabanı hizmeti sunarken kullanmaktadır. Microsoft Windows Server 2000′den bu yana, bu hizmet için TCP/IP protokolu üzerinden kullanmaya başladığından itibaren yerel ağ ve uzak ağlar hatta internet ortamında gezinirken DNS sunucu hizmetinden yararlanmaktadır. DNS(Domain Name System-Alan Adı Sistemi) Nedir..? sorusunun cevabını kısaca verdikten sonra sıra Nasıl Kurulur…? sorusunun cevabını vermekte..Bundan sonraki kısımda bu sorunun cevabı verilmeye çalışılacaktır.
DNS Kurulumu; Kurulumun başında küçük bir hatırlatma; daha önceki makalelerde de bahsettiğimiz gibi eğer bir herhangi bir görev için bir görev sunucusu tanımlıyor iseniz; bu sunucunun IP sinin statik olması daha sonraki aşamalarda meydana çıkabilecek sorunların önüne geçecektir. Herhangi bir sisteme statik IP tanımlanması işlemleri Statik Ip Yapılandırması adlı makalede yayımlanmıştır. Bu yüzden DNS kurulumu yapılırken söz konusu işlemlerin yapıldığı ve sisteme bir IP tanımlamasının yapıldığı varsayılmıştır.
Bunun için Start(Başlat)–>Administrative Tools(Yönetim Araçları) çalıştırıldığında seçeneklere DNS isimli yeni uygulama çalıştırılarak DNS Manager(DNS Yöneticisi) konsolunun açılması sağlanır.
Oluşturulacak olan bölge içinde DNS kayıtlarının tutulacağı dosya ismini de girdikten sonra Next(İleri) ile devam edilir.
Bu bölgedeki değişikleri elle mi yapılacak? Yoksa otomatik olarak isteklere göre mi yapılacağını belirliyoruz.
Allow both nonsecure and dynamic update seçeneği ile terminal makinelerden bir istek olursa veya adreslerde değişiklik olursa sistem burada değişiklikleri uyguluyor. Bu belki güvenlik açığı olarak görülebilir. Bu işlem LAN (yerel ağ) sistemlerinde gerekli bir seçenektir. Çünkü makine adresleri devamlı değişebilir veya yeni makineler sisteme ilave olabilir. Bu gibi durumlarda DNS kendisi size sormadan bu değişikleri yapacaktır.
Do now allow dynamic update seçeneği ise daha çok WAN (geniş ağ) sistemleri için düşünülmüştür. Bir web sunucu kurulduğunda bu sunucular için adresleri statik olarak belirlenir veya her zaman değişmez. Burada güvenlik daha önceliklidir. Sonra değişiklikler gelir. Bu yüzden bu seçenek işaretlenir.
Yerel ağımızda istekleri otomatik yaptırıp, terminallerdeki değişiklere göre güncelleştirmeleri otomatik yapılır ancak internet söz konusu olunca her zaman değişiklik olmayacağı ve bir takım güvenlik sebepleri ile bu DNS güncelleştirme işlemlerini elle yapılandırılmasında fayda vardır.
Son olarak oluşturulan DNS ile ilgili herhangi bir sorunla karşılaşmadan DNS kurulumu işlemi tamamlanmış bulunmaktadır.
Alt yapıya bir DNS sunucu kurup gerekli LAN ve WAN ayarlarını tamamladıktan sonra sıra DNS üzerinde Forwarders(İleticiler) tanımlarının girilmesi gerekmektedir. DNS Forwarders(İleticiler) amacı adres ve ip eşleşmesi yapamadığı zaman bunu farklı dns sunucularına sorması işlemidir. Internet adresi yada bilgisayar adresi sorgusu yapıldığı zaman DNS kendi üzerinde bu sorgulara cevap veriyorsa cevabı döndürecek. Cevap veremediği durumlarda Forwarders(İleticiler) olarak tanımlanan adreslere sorguları yönlendirecektir.
Forwarders(İleticiler) olarak girilen IP adreslerinde herhangi bir problemle karşılaşılmaz ise ilgili IP adreslerine karşılık gelen alan isimleri doğru bir biçimde çözümlencek ve IP adresleri yeşil olarak gösterilecektir. Tüm girilen değerler çözümlendikten sonra Delete(Sil),Up(Yukarı),Down(Aşağı) seçenekleri ile de söz konusu IP adreslerinin sırasıda değiştirilebilir. İşlemlerin tamamlanmasından sonra OK(Tamam) ile bir sonraki bölüme geçiş yapılır.
Yapılan tüm işlemlerden sonra sunucu DNS isteklerini kendisi çözümlemeye başlayacaktır, ancak eğer bu gerçekleşmezse Forwarders(İleticiler) adreslerine bu istemleri gönderecek ve çözümlemeye çalışacaktır. Tüm bu işlemlerin tamamlanması için Apply(Uygula), OK(Tamam) tuşları takip edilerek işlem sonlandırılır.
teşekkürler. Çok güzel bir makale olmuş. Ellerine sağlık.
Çok güzel bir çalışma, başarınızın devamını diliyorum