BitLocker ile Sürücü Şifreleme

BitLocker ile Sürücü Şifreleme Görsel Anlatım
Bitlocker ile sürücü şifreleme Resimli Anlatım
Bugünlerde Windows 7 işletim sisteminden bahsederken hemen herkes iyi diyor.Windows 7 yi bu denli sevdiren aslında kendi üzerinde barındırdığı gelişmiş özellikleridir.Bu yazımda Windows 7 işletim sisteminin Bitlocker özelliği sayesinde sürücü şifreleme işlemlerinden bahsedeceğiz.Önceki Windows sürümlerinde EFS ile şifreleme yöntemi kullanıyorduk.Burada EFS ile dosyalar ayrı ayrı şifrelenebiliyordu. Sonrasında Windows Vista ile birlikte Bitlocker hayatımıza girmiş oldu. Bitlocker ile sürücülerimizin tamamını şifreleyebiliyorduk.Şifrelenmiş bir sürücüye yeni bir dosya attığımızda bu dosya bitlocker tarafından otomatik olarak şifrelenir.Ayrıca bitlocker ile yapılan şifreleme işlemlerinde şifreleme için gerekli dosyalarda sürücü içersinde depolanır. Dolayısıyla şifrelerimizi ele geçirmek isteyenler için gerekli olan bilgiler de sürücü içersinde muhafaza edilerek güvenlik düzeyi artırılmış oluyor.Bitlocker ile şifrelenmiş bir sürücüye erişmek için parola koruması yada akıllı kartlarda kullanabiliyoruz.
Bitlocker ,Windows 7 ile daha da geliştirildi .İlk olarak adı BitLocker To Go olarak değiştirildi. Bitlocker To Go ile Windows 7 de,Vista’dan farklı olarak harici depolama aygıtlarımızı da şifreleyebiliyoruz.Yani hepimizin kullandığı,flash disklerimizi de şifreleyebiliyoruz.Verileri korumanın hayati önem taşıdığı günümüzde Bitlocker bizler için ciddi kolaylık sağlıyor.Özellikle flash disk şifreleyebilmemiz oldukça kullanışlı bir özellik.Zira Windows Vista da flash disklerimiz şifrelenemiyordu.
Windows 7 ile bitlocker gelişimlerinden bir diğeri de 128 bitlik ve 256 bitlik şifreleme sağlamasıdır. Windows 7 varsayılan olarak 128 bit şifreleme yapmaktadır. Diğer yandan Windows 7 ile bitlocker şifrelemesi uygulanan sürücüler Vista ve xp üzerinde sadece okunabiliyor .Yazma işlemi ise yapılamıyor.Şimdi bitlocker ile sürücü şifrelemeyi örnekler ile anlatmaya çalışalım.+
Şimdi örneğimizde bilgisayarımıza bağlı harddiskimizi ,usb flash belleğimizi nasıl şifreleyeceğimizi ve sonrasındaki işlemleri göreceğiz.
İlk olarak harddiskimizi şifreleyelim. Sürücümüz üzerinde sağ tıklayıp Bitlocker’ı aç seçeneğini seçiyoruz.
Hemen sonrasında
Hemen sonrasında sürücü şifreleme seçenekleri karşımıza gelecek.Burada sürücü kilidini açmak için kullanacağımız yöntemi belirliyoruz.Elimizde akıllı kart olmadığından biz parola kullan seçiyoruz ve parolamızı yazıyoruz.Parolanın içersinde harf rakam veya özel karakterler kullanmamız gerekiyor.Ayrıca Kilidin otomatik açılmasını istiyorsak en alttaki otomatik aç seçeneğini seçebiliriz.
Sonraki bölümde ise parolamızı unuttuğumuzda, kilidimizi açmamız için gereken, kurtarma anahtarımızı kaydetme seçenekleri karşımıza çıkıyor.Burada bu anahtarı bir flash diske,dosyaya kaydedebilir yada direk yazıcıdan çıktı alabiliriz.Biz dosyaya kaydet seçeneğini seçiyoruz. Gerekli durumlarda bu dosya kullanılarak parolamızı sıfırlayabiliriz.
Şifrelemeyi Başlat seçeneği ile sürücü şifreleme işlemini başlatıyoruz.
Sürücü şifreleme işlemi tamamlandığında sürücümüzün simgesi şekildeki gibi olacaktır.
Şifrelenmiş bir sürücüye erişmek isteyen ancak parola engeline takılan diğer kişiler ise,sürücü özelliklerine girdiklerinde resimde görüldüğü gibi,sürücü ile ilgili hiçbir bilgiye ulaşamayacaklar.
Sürücüye erişmek istediğimizde, karşımıza parola ekranı çıkacaktır.Parolamızı yazıp kilidi aç seçeneğine tıklıyoruz. Ve sürücümüze erişmiş oluyoruz.
Sürücü kilidi açılmış diskimizin simgesi şekildeki gibi olacaktır.
Son olarak sürücü şifrelemesini kaldırmak istiyorsak denetim masasına giriyoruz.Ve bitlocker Sürücü Şifrelemesi öğesini seçiyoruz.
Son olarak şifreleme işlemi yaparken kaydettiğimiz kurtarma dosyasının içeriğine bakalım.