OpenOffice Makro Kaydetmek
…::: OpenOffice Makro Kaydetmek :::…
Merhaba, OpenOffice Makro Kaydetmek kolay olmasına karşın kullanıcılardaki tedirginliği gidermek için bu makaleyi yazdım.
- Öncelikle makro kaydetmek için bir calc dosyası açıp. (writer, impress vb gibi dosyalarda olabilir) Dosyayı ilk_makrom.ods olarak kaydedelim.
- Sonra makroyu kaydetmek için Araçlar>Makrolar>Makro kaydet menüsü seçimi yapılır. Ekranda Makro kaydet araç çubuğu belirir. üzerine sadece kaydetmeyi durdur düğmesi mevcuttur. Artık yaptığınız işlemler kayıt altına alınmaktadır.
- Fare ile sayfa 2 üzerine tıklayarak ikinci sayfaya geçtim. Yapmak istediğim sadece ikinci sayfaya geçmek olduğu için kaydetmeyi durdur, düğmesine basıyorum.
- Yukarıda görüldüğü gibi Makromuzu kaydetmemizi sağlayacak Openoffice.org makroları iletişim kutusu açılır. burada makrolarım kütüphanesine kayıt yapılırsa makromuz tüm openoffice içinde geçerli olur. Openoffice makroları sistem tanımlı olan makrolardır. Buraya kayıt yapamayız. Makromuzun Belgemizde geçerli olması için, ilk makrom ve Standard kütüphanesini seçiyoruz.
- Ad kutusuna sayfa2ye_git yazıyoruz ve kaydet tuşuna basıyoruz. Belgemizde makro modulü olmadığı için;
- Module1 yazılı Yeni modül iletişimi açılıyor ismini değiştirebiliriz. ben değiştirmiyorum.
- Önemli: Makro ve modül adları Türkçe karakter içeremez ve rakamla başlayamaz. tamam tuşuna basılınca makromuzun kaydetme işlemi gerçekleşmiş olur.
Makromuz main adıyla kaydedildi basic IDE’de main yerine sayfa2ye_git yazarak da makromuzun adı değiştirilebilir.
- Araçlar>Makrolar > Makroları Düzenle>Openoffice.org Basic... menüsü yolu ile belgemizin module1’indeki sayfa2ye_git makrosunu seçip düzenle düğmesine tıklar isek aşağıdaki basic düzenleyici penceresi açılır ve kaydetmiş olduğumuz makromuzun kodunu görüp düzenleyebiliriz.
- Basic düzenleyici’de nasıl çalışılacağı ve basic ileri konuları, sitemizdeki http://www.openoffice.org.tr/component/option,com_docman/task,doc_download/gid,74/Itemid,77/ linkindeki belgede ayrıntılı olarak tarif edilmiştir.
- Makroyu denemek için tekrar çalışma sayfası1’e dönüp Araçlar>Makrolar>Makro çalıştır… menü yolu ile açılan pencerede;
makromuzu seçip çalıştıralım ve Çalışma sayfası2’ye geçildiğini görürüz.
- Son söz olarak; aşağıdaki satırlarda
dim args1(0) as new com.sun.star.beans.PropertyValue
args1(0).Name = “Nr”
args1(0).Value = 2
args1(0)value = 2
satırı iki numaralı sayfayı ifade eder. sayfamızı dördüncü sıraya kaydırırsak value değerinide 4 yapmalıyız.İlave konuda ise makromuzu bir düğmeye atıyacağız.
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
BİR YORUM YAZ
Bana lig tablosu lazım. Kendisi otomatikman puanı avarajı en fazla olanı üste taşıyacak falan filan. Yardım edebilecek olan varsa mail atarsa sevinirim.
yazmayı unutmuşum. Mail aderis “hasanemin20@gmail.com”