..:::TeknoCinim:::..

Windows Server 2003 DHCP Kurulum ve Ayarları

Windows Server 2003 DHCP Kurulum ve Ayarları

DHCP Kurulumu ve Ayarları Resimli Anlatım

Dhcp servisinin kurulması , dhcp servisinin kurulmasının ardından meydana gelen değişiklikler konusunda bilgi sahibi olacağız. Dhcp servisinin kurulmasına geçmeden önce, isterseniz dhcp servisi hakkında kısaca bilgi sahibi olalım. Dhcp (Dynamic Host Configuration Protocol yani Dinamik istemci ayarlama protokolü) network üzerindeki client bilgisayarlara ip adresi , ağ geçidi adresi ve bunun yanında dns sunucusunun otomatik olarak yapılandırılması için kullanılmaktadır.Gerek ev bilgisayarlarında gerekse şirket networkü üzerindeki bilgisayarlarda dhcp servisi kullanılmaktadır.

Dhcp servisinin kullanılması ile network üzerindeki client bilgisayarlara ip datılması işleminde ip çakışmalarının önüne geçilmektedir.

Dhcp servisi sayesinde dhcp server üzerinde ip havuzu oluşturularak network üzerindeki client bilgisayarların ip alma işlemi otomatik olarak sağlanmış olmaktadır.

DHCP SERVİSİNİN KURULMASI:

Dhcp servisi hakkında kısaca bilgi sahibi olduktan sonra dhcp servisinin kurulması işlemine geçebiliriz.Dhcp servisini kurmak için sırası ile;
Start >> Settings >> Control Panel , Add/ Remove Programs’a çift tıklanır.

dhcp_kurulum_2003_01

Karşımıza gelen Windows Components penceresinde “Networking Services” servisi seçilir ve aşağıda bulunan “Details” butonuna tıklanır.

dhcp_kurulum_2003_02

Karşımıza gelen Networking Services Penceresinden  Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) servisi seçilir ve OK tuşuna basılır.

dhcp_kurulum_2003_03

Dhcp servisinin seçilmesinin ardından next tuşuna basılarak kurulum tamamlanır.

DHCP SERVER KURULDUKTAN SONRA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLER.

Dhcp server servisinin kurulmasının ardından dhcp server kurulan bilgisayarda aşağıdaki değişiklikler meydana gelmektedir.
Winnt system32altında IP adresi ve log dosyalarının tutulacağı için DHCP klasörü oluşturulur.
Administrative Tools içerisine DHCP servisinin kısa yolu gelmektedir.
Administrative Tools içerisindeki Services içerisine DHCP Sever servisinin kısa yolu gelmektedir.
Registery altında ise H_Key_LocalMachine SystemCurrentControlSetServices  anahtarı altında DHCP server servisine ait klsör oluşturulur ve DHCP server servisi ile ilgili registry parametreleri girilir.

DHCP SERVER’İN YETKİLENDİRİLMESİ:

Active Directory dizin servisinin kurulmuş olduğu bir domain controller bilgisayarının network üzerinde yönetmiş olduğu  DHCP server’in networke bağlı client bilgisayarlara ip adresi göndermeden önce yetkilendirilmesi gerekmektedir.DHCP server’in yetkilendirilmesindeki temel faktör ise, network üzerindeki client bilgisayarlara, yetkisiz DHCP serverler’in ip göndermelerinin engellenmesidir.DHCP server’in yetkilendirilmesi ile client bilgisayarlara ip adresi atanmasıda kontrol altına alınmış olmaktadırDHCP server’in yetkilendirilmesi işleminde, network üzerinde sadece Windows server 2003 ve member server rollerine sahip olmuş olan DHCP server’ler yetkilendirilir.Windows server işletim sistemi ile çalışan ve yukarıda da bahsettiğimiz gibi member server rolüne sahip olmuş olan bir DHCP server yetkilendirildikten sonra  bu Dhcp server bilgisayarının IP adresi, Active Directory içerisinde  bulunan diğer yetkilendirilmiş  dhcp serverler’in listesine eklenmektedir.
DHCP Server’in yetkilendirilmesi için aşağıdaki işlemleri takip edebeliriz.

  1.  DHCP Server’i yetkilendirecek olan kullanıcı Enterprise Admins grubunun bir üyesi olmalıdır
  2.   Enterprise grubuna üye olunmasının ardından, Start menüden Programs seçilir ve Administrative Tools içerisinden DHCP server servisi açılmalıdır.
  3.  DHCP servisinin açılmasının ardından sol panel içerisindeki server seçilir ve Action menüsü açılarakAuthorize işaretlenir. Bu işlem DHCP server üzerine sağ tuş yapılarak ve gelen menüde Authorize seçeneği seçilerek gerçekleştirilebilir.
  4. Authorize işleminin ardından sol panel içerisinde dhcp server servisi seçildikten sonra F5 tuşuna basarak refresh işlemi yaplır.
    Refresh işleminin ardından dhcp server üzerindeki aşağı yöne bakan kırmızı ok işareti yukarı yöne doğru bakan yeşil renge dönüşecektir.

 DHCP SERVER İÇERİSİNDE IP HAVUZU OLUŞTURMAK:

DHCP Server servisinin kurulumunun ardından network üzerindeki client        bilgisayarların ip almaları için dhcp server içerisinde ip havuzu oluşturulmasına sıra gelmektedir.Network ortamındaki client bilgisayarlara ıp adresi dağıtılması işlemine ip scope denilmektedir.Client bilgisayarların ip almaları için dhcp server içerisinde scope havuzu oluşturulması gerekir.Scope içerisinde IP adres aralıkları,subnet mask değeri ve dhcp server tarafından client bilgiaayarlara atanacak olan ip adreslerinin kiralama süresi gibi bilgiler yer almaktadır.
DCP Server içerisinde IP havuzu oluşturulması için aşağıdaki işlemleri takip edebilirsniz. Start >> Programs >> Administrative Tools  içerisinden DHCP  seçilir.

dhcp_kurulum_2003_04

Açılan pencere içerisinde mevcut durumda olan DHCP server isminin üzerine gelinir ve sağ tuş yapılarak gelen menüden New  Scope seçilir. Karşımıza gelen New Scope Wizard penceresi next tuşuna basılarak geçilir.

dhcp_kurulum_2003_05

Scope name penceresinde, dhcp server da oluşturulacak olan IP havuzu için bir isim girilerek next tuşu ile devam edilir.

dhcp_kurulum_2003_06

Karşımıza gelen IP Adres Range penceresinde, dhcp serverde oluşturulmak istenen IP havuzunun başlangıç ve bitiş IP adresleri belirlendikten sonra client bilgisayarlara atanacak olan IP adreslerinin kullanmaları gereken Subnet Mask değeri belirtilerek next tuşu ile devam edilir.

dhcp_kurulum_2003_07

Dhcp server içerisinde network üzerindeki client bilgisayarların almaları gereken İp adreslerinin başlangıç ve bitiş numaraları belirlendikten sonra next adımı ile bir sonraki pencere Add Exclusions penceresi karşımıza gelecektir.

dhcp_kurulum_2003_08

Karşımıza gelen Add Exclusions penceresinde bir önceki adımda belirtilmiş olan IP havuzu İçerisinde yer almış olan fakat  dhcp server tarafından network ortamındaki client bilgisayarlara dağıtılmaması istenecek olan Ip adresleri belirlenir.Client bilgisayarlarının dhcp server tarafından almaması gereken ıp adres aralıkları da belirlendikten sonra bir sonraki pencerede bizi Lease Duration  penceresi karşılamakta.

dhcp_kurulum_2003_09

Lease Duration sayfasında ise dhcp server tarafından networke bağlı client bilgisayarlara dağıtılacak olan IP adreslerinin kira süreleri belirtilmektedir.Dhcp server’in client bilgisayarlara atayacak olan ıp adreslerinin kullanılma süresi default olarak sekiz gün olmaktadır.İstenildiği taktirde client bilgisayarlara dağıtılacak olan kiralama süreleri değiştirilebilir.
Ip adreslerinin kiralama süreleri de belirlendikten sonra bir sonraki adımda karşımıza Configure Dhcp Options ekranı çıkacaktır.

dhcp_kurulum_2003_10

Configure Dhcp Options penceresinde, client bilgisayarlara belirtilen IP havuzu üzerinden IP adresi ve ip havuzunda belirtilen subnet mask değeri haricinde Gateway adresi, DNS server adresi, WINS server adresi  gibi adresler dağıtılmak isteniyorsa yukarıdaki seçeneklerden biri olan yani “Yes I want to configure options  now” seçeneği işaretlenip nezt ile devam edilir.

Aşağıdaki seçenek olan “No I will configure these options later” seçeneği ise IP adres ve DNS server gibi bilgilerin daha sonra scope options üzerinden manuel olarak yapılandırılacak ise bu seçenek işaretlenir ve next tuşu ile devam edilir.

 “Yes I want to configure options now” seçeneği işaretlenerek kuruluma devam edildiği taktirde  karşımıza “Router yani (Default Gateway) sayfası gelecektir.Bu ekranda, IP havuzu içerisinden client bilgisayarlara dağıtılacak olan Default Gateway adresi, IP Address kısmına girilir ve ardından Add tuşuna basılarak belirtilen Default Gateway adresinin tanımlanması sağlanır.

dhcp_kurulum_2003_11

Default Gateway adresi IP Address alanına yazıldıktan sonra bir sonraki adım olan “Domain Name And DNS Servers”ekranı karşımıza gelecektir.

dhcp_kurulum_2003_12

Domain Name and DNS Servers ekranında  network üzerindeki client bilgisayarlara atanmak istenen domain ismi ve DNS Server bilgisayarlarının IP adresi belirlenir.Domain Name and DNS Servers ekranında gerekli olan domain ismi ve DNS server bilgisayarının IP adresi girildikten sonra bir sonraki adımda WINS Server ile ilgili bilgilerin belirtileceği ekran karşımıza çıkacaktır.

dhcp_kurulum_2003_13

WINS Servers  penceresinde ise, network ortamındaki client bilgisayarlara ip havuzu içerisinden dağıtılmak istenen WINS Server bilgisayarının ip adresi belirlenir.WINS Server bilgisayarının ip adresi de belirlendikten sonra next tuşu ile bir sonraki adım olan Activate Scope penceresi karşımıza gelecektir.

dhcp_kurulum_2003_14

Activate Scope ekranında dhcp server’da oluşturulan scope, aktifleştirilmek isteniyor ise Yes I  want to activate this scope now  seçeneği, eğer oluşturulan scope’ler daha sonra aktif edilmek isteniyorsa No I will activate this scope later seçeneklerinin seçilebileceğini belirtilmektedir.

Biz seçeneklerden ilki olan Yes I  want to activate this scope now seçeneğini seçerek kurulumu finish butonu ile sonlandırıyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.