..:::TeknoCinim:::..

Windows Server 2008 DHCP Kurulumu Resimli ve Görsel Anlatım

Windows Server 2008 DHCP Kurulumu Resimli ve Görsel Anlatım

Windows Server 2008 DHCP Kurulumu

Windows Server 2008 DHCP Kurulumu Resimli Anlatım

Bilgisayarların birbirleriyle haberleşebilmeleri için ip’lerinin olması gerektiğini hepimiz biliyorum. özellikle iç ağlarda bilgisayarların birbirleriyle haberleşebilmeleri için ip atanmış olması gerekir. üstelik bu ip’lerin ağ içerinde tek, diğer ip’lerle aynı segmente olması lazımdır ki diğer bilgisayarlarla haberleşebilsin. işte bu durumda ağlar büyüdükçe manuel olarak hangi ip’nin atanacağı, hangi segmente olacağı, hangi dns server’ı kullanacağı gibi bilgilerin tek tek düzenlenmesi oldukça büyük bir yük getiriyor. bu problemi aşmak için geliştirilmiş dhcp server bizim bütün bu dertlerimize deva oluyor.

Şimdi DHCP server’ımızı nasıl kurup yapılandıracağımıza bir bakalım. Öncelikle DHCP server’ımızı Server Manager’dan kurmak için; Start => Administrator Tools => Server Manager Windows Server 2008 DHCP Kurulumu Roles kısmına gelip Add Roles a tıklayalım. Windows Server 2008 DHCP Kurulumu

Rol ekleme sihirbazının giriş kısmını next diyerek geçelim; Windows Server 2008 DHCP Kurulumu DHCP Server’ın yanına tick işareti koyalım ve tekrar next’e basalım; Windows Server 2008 DHCP Kurulumu

Gelen kısımda dhcp server ile ilgili bilgiler verilmektedir. Bu bölümde sabit bir ip’miz olması gerektiği ile ilgili bir uyarı ile birlikte DHCP server’ımızı kurmadan önce hangi aralıkta ip dağıtacağımızı, segmentimizi ve dns bilgilerini önceden planlamamız gerektiğini söylüyor. ben bu planlama işini yaptım siz de yapın.

192.168.1.1 ile 192.168.1.254 ip aralığı dağıtacağım. subnet mask’im 255.255.255.0 olacak.

Default gateway olarak 192.168.1.254 ′ü vereceğim ve exclusion range olarak yani dağıtılmamasını istediğim ip aralığı kendi ip adresim ve default gateway adresim olarak belirliyorum.

Windows Server 2008 DHCP Kurulumu

Gelen sekmede Hangi ethernet kartını kullanacağımızı gösteren bir ekran geliyor. benim tek ethernet kartım olduğu için 192.168.1.1 ip’si atanmış ethernet kartım geldi. 192.168.1.1 ip’li ethernet kartımın dhcp clientlara hizmet edebilmesi için bunu seçip next’e tıklıyorum. Windows Server 2008 DHCP Kurulumu Sıradaki sekmede IPV4 için dns ayarlarını belirliyoruz. Tabii ki bu ayarlar DNS için değil DHCP server’ın dağıtacağı host paketleri için. DNS’imizi bir önceki makalede zaten yapılandırmıştık. Parent Domain: Eğer DHCP server’ımız bir active directory bünyesindeyse parent domain ismi yazılmalıdır. yok eğer bir directory yapısında değilseniz bilgisayarınızın ismini yazmanız yeterli… Preferred DNS server IPv4: Bu kısımda DNS server’ınızın ip adresi yazılır. validate e tıklarsanız dns server’ınızı kontrol eder ve onaylarsa resimdeki gibi tik işareti atar. Alterate DNS server for IPv4: eğer sisteminizde alternarif olarak başka dns server’ınız varsa buraya onun adresini yazabilirsiniz. Windows Server 2008 DHCP Kurulumu

Eğer WINS ayarı yapacaksanız bu sekmeden beliryebilirsiniz. Yok server 2008′e geçtik win 7 clientlar kullanılıyor ne wins i diyenlerdenseniz bendensiniz. O zaman hemen üsttekini seçip next’e tıklayın.

Windows Server 2008 DHCP Kurulumu

     Sıradaki sekme Scope belirlemeyle ilgili. Eğer scope’unuzu şimdi belirlemek isterseniz add’e tıklayın. ben şahsen kendim bu makalede tıklıyorum.

Gelen pencerede scope ile ilgili bilgileri girmemiz isteniyor…

Scope Name: Scope ismini giriyoruz buraya. (ne verdiğiniz önemli değil)

Starting Ip Adress: Dağıtılmaya başlanacak ip aralığındaki başlangıç ip’si. buraya ne verdiğiniz önemli, kullandığınız ip adresiyle aynı class’ ta ip vermelisiniz.

Ending IP Adress: bitiş Ip adresi. Yani mantık olarak başlangıç ip’si dahil bitiş ip’si de dahil olmak üzere scope’umuz bütün ip’leri dağıtacak.

Subnet Type: Ağ tipimizi soruyor burada. Wired ve wireless olmak üzere 2 sekmesi var. wired verirsek ip kira süresi 8 gün, wireless seçersek 8 saat oluyor. sebebi de wireless’ların kırk yılda bir ağa dahil olup bir ip’yi 8 günlüğüne kiralamasının istenmemesi.

Active This Scope: Scope’u aktif et manasına gelir. normalde default olarak işaretlidir. ben kaldırdım. eğlencesine kaldırmadım merak etmeyin. farkındaysanız benim makinamın ip adresi ve default gateway adresleri scope ip aralığı içerisinde eğer dhcp serverım kurulur kurulmaz aktif olursa bu ip’leri client’lara dağıtacak ve her şeyi mahfedecek. bu yüzden exclusion range işlemini tamamlamadan önce scope’umu aktif etmeyeceğim.

Subnet mask: dağıtacağımız subnet mask’i buradan belirliyoruz. makinamızın subnet maskinden daha küçük de subnet mask verilebilir. (mesela 255.255.255.128 gibi) ama ben 255.255.255.0 veriyorum.

Default Gateway: clientların diğer segmentlere geçebilmek için kullanacağı ip adresini buradan belirliyoruz. bir çeşit teleport noktası da denebilir. tabii benim verdiğim 192.168.1.254 değeri evrensel bir değer falan değil. kafamdan salladım. genelde modem ip’si ya da router’ların sizinle aynı class ip’ye sahip bacaklarının ip’leri verilir.

     Bu sekmede IPV6 ile ilgili ayar yapabiliriz. IPv6′nın aynı apipa’ya benzeyen bir özelliğini aktif edip dhcp server’da scope oluşturmadan clientların birbirleriyle haberleşebilmelerini sağlayabiliriz. ama bunu ipv6 konusunda ayrıntılı irdeleyeceğiz. şimdilik hangisini isterseniz onu seçin.

     Gelen sekmede IPv6 ile dns ayarları yapmamız isteniyor. yapmamız gereken hiçbir şey yok. (çünkü ipv6 temelli bir sistem kurmuyoruz) sadece parent domain yerine bilgisayar ismini yazmanız yeterli.

Bu kısımda seçtiğimiz tüm özellikler bize gösterilmekte ve onayımız beklenmekte. eğer değiştirmek istediğiniz bir yer varsa previous diyerek dönebilirsiniz. eğer değişiklik yapmayacaksanız install diyerek kuruluma başlayabilirsiniz.

Ve DHCP kurulumunu başarıyla tamamladık. Fakat bir kaç eksiğimiz var. nedir bu eksiklikler?

Scope’umuzu 192.168.1.1 ve 192.168.1.254 aralığında belirledik fakat kendi makinamızın ip’si 192.168.1.1, default gateway’imizin ip si de 192.168.1.254. eğer bu ip’leri dağıtırsak dhcp server’ımız hiçbir işe yaramıycak. hepsinden daha kötüsü zaten scope’umuz aktif değil. öncelikle bu sorunları çözelim…

Start ==> Administrator Tools ==> DHCP ye tıklayalım.

Şekildeki adımları izleyerek Address Pool’u açalım ve sağ menude sağa tıklayıp New Exclusion Range diyelim.

şimdi exclusion range nedir biraz ondan bahsedelim. E.R dağıtılmasını istediğimiz ip aralığından dağıtılmasını istemediğimiz ip aralığını belirlememize yarayan bir özelliktir. Ben 192.168.1.1 ve 192.168.1.254 ip’lerinin dağıtılmasını engelleyeceğim. ama bunun için aralık belirlemiycem tek tek iki ayrı ip belirleyeceğim.

gördüğünüz üzere 2 ayrı ip’mi dfe E.R’ye ekledim. Artık bu ip’ler Scope aktif olduğunda dağıtılmayacak.Scope Yazan yerin üzerine sağ tıklayıp Activate dediğimizde iş tamamdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.