..:::TeknoCinim:::..

ISA Server 2006 Kurulum Resimli Anlatım

ISA Server 2006 Kurulum Resimli Anlatım

ISA Server 2006 Kurulumu

ISA Server Güvenli bir Server olarak kurulması gerekli bu nedenle ISA Server kurmadan önce Windows 2003 Server ın tüm yamalarının yapıldığına emin olmalıyız . Kurulumdan önce yapılan hazırlık bununla da yetmez , bundan sonra yapacağımız işlemlerin daha akılda kalıcı ve anlaşılır olması için öncelikle ISA Server on IP yapılandırmasını da gözden geçirmemiz gerekmektedir. Bir ISA server da minimum iki interface olmak zorundadır ancak bu yanlış anlaşılmalara mahal vermemelidir , buradan kasıt minimum iki adet Ethernet değildir , iki adet interface dir , yani ISA server a bir adet ethetnet takıp iç network ile görüştürürken external interface i için bir dail-up modem veya bir ISDN modem bağlayabliriz. Ben makalemde en çok uygulanan yöntem olan iki Ethernet li yapıyı anlatacağım . Türkiye şartlarında şirket bünyelerinde internet çıkışı ; DSL teknolojisi ( ADSL , G.SHDSL ) , Leased – Line , Frame –Relay vb bağlantı teknolojilerini desteklemektedir , ve bunlar ile ISA server bir Ethernet aracılığı ile görüşmektedir . Standart bir şirket yapısı ve ISA Server ın TPC/IP yapılandırması aşağıdaki gibi olmalıdır.

isa_server_kurulum_01

Bu doğrultuda Server ın ip adresini ayarlıyorum ( Not : makalede ISA Server DC üzerindedir , buna göre ip yapılandırılması yapılmıştır. )

isa_server_kurulum_02

Ip Yapılandırması tamamlandıktan sonra yine güvenlik için External interface üzerinde bir takım değişiklikler yapmak gerekmektedir.

isa_server_kurulum_03

Dış interface in kendini DNS e kayıt ettirmemesi için “Register this connection’s address in DNS” seçeneği kaldırılır.

isa_server_kurulum_04

Yine dış interface i için “Enable LMHOSTS lookup” ve “Netbios over TCP/IP” özellikleri devre dışı bırakılır.

isa_server_kurulum_05

Son olarak ADSL modem veya hacker lar ile dosya paylaşmak gibi bir niyetiniz yoksa “File and Printer Sharing for Microsoft Networks” servisini kaldırın. Bu işlemlerden sonra ISA Server için gerekli yamalar , ıp yapılandırmaları tamamlamış olacak ve artık ISA kurmaya hazır hale gelmiş bulunuyoruz. Öncelikle ISA 2006 Kurulum CD sini optik okuyucumuza yerleştirdikten sonra aşağıdaki gibi bir ekran karşımıza çıkar.

isa_server_kurulum_06

Bu ekranda “Install ISA Server 2006” üzerine tıklıyoruz.

isa_server_kurulum_07

Bu ekranda kurulum öncesi ufak bilgiler verilmektedir ( kurulumun başlayacağı ve programın yasalar tarafından korunduğu konusunda J )

isa_server_kurulum_08

Lisans Sözleşmesini okuyup kabul ediyoruz ve ilerliyoruz.

isa_server_kurulum_09


İlgili lisans anahtarını giriyor ve ilerliyoruz   isa_server_kurulum_10 Bu ekranda karşımıza 4 adet seçenek gelmektedir bunlar sırasıyla

Install ISA Server Services : Yapınızda eğer daha önceden kurulmuş bir ISA Server Array i varsa bu seçenek ile yeni kurulumu bu Array e katabiliriz , bu sayede aynı Array de diğer ISA Server lar ile birlikte çalışır.

Install Configuration Storage Server : Enterprise versiyonunda göze çarpan Storage Server mantığı bir Array yapısında diğer ISA server ların ayarlarının tutulduğu bilgi deposu manasına gelir ve eğer bu kurulum ile diğer ISA Server lar için bir bilgi deposu sunucusu oluşturmak istiyorsak bu seçenek seçilir.

Install Both ISA Server Services And Configuration Storage Server : Hem ISA Server servisinin çalışacağı hemde konfigürasyonunun tutlacağı server kurulumu istiyorsak bu seçeneği kullanabiliriz ki bende makalemde bu seçeneği kullanacağım .

Install ISA Server Management : ISA Server ın yönetim konsolunun yüklenmesini istiyorsanız bu seçeneği kullanabilirsiniz. Bu seçeneklerden üçüncüsü olan “Install Both ISA Server Services And Configuration Storage Server” seçeneğini seçerek ilerliyorum. isa_server_kurulum_11   Bu ekranda kurulacak servisleri seçebiliyoruz.   isa_server_kurulum_12Bu ekranda bulunan ilk seçenek yeni bir ISA kurulumu yapılması durumunda seçilir , ikinci seçenek ise var olan Enterprise yapıya katılıp replikasyon un gerçekleşmesi için seçilebilir. Biz ilk ISA Serverımızı kurduğumuzdan dolayı ilk seçeneği seçip ilerliyoruz. isa_server_kurulum_13Bu ekranda ise bizi bir konuda uyarmaktadır , uyarıdan anlaşılacağı üzere eğer sizin bulunduğunuz ortamda kurulmuş olan bir ISA Server Enterprise sürümü varsa bir önceki sayfada ikinci seçeneği seçmeniz gerekmektedir , next diyerek ilerliyoruz.   isa_server_kurulum_14Bu ekranda ise depolama servisinin hangi hesap ile çalışacağını sormaktadır , ben sistem admin hesabını verdim ancak siz bu servis iin ayrı bir kullanıcı açarak buraya onun bilgilerini girebilirsiniz.   isa_server_kurulum_15ISA Server bizden internal Network ID mizi istemektedir , bu sayede internal dışındaki ip aralıklarının external olarak kabul edecektir. Network ID girmek için ”Add” diyoruz diyerek network ID giriyoruz.   isa_server_kurulum_16   Burada istersek “Add Range “ diyerek elle adres girebiliriz   isa_server_kurulum_17Veya “Add Adapter” diyerek interface lerimizden iç interface i seçebiliriz , yalnız bu durumda iç interface de birden çok ip olup olmadığını kontrol edin.   isa_server_kurulum_18   İnterface işaretlenir ve “ok” e basılır.   isa_server_kurulum_19Ip aralığı belirlendikten sonra “ok “ e basılarak bu pencere kapatılır.( Add private seçeneği ise bize hazır class ip lerden birini seçmemizi sağlar )   isa_server_kurulum_20       Artık ISA Server ı şirket içi network ID sini vermiş olduk ( internal ) ve ilerliyoruz.

isa_server_kurulum_21

Bu ekranda ise firewall clentları ise arasındaki trafiğin şifrelenmesine izin verip vermeyeceğimizi seçebiliyoruz , eğer ortamızın da bulunan ISA 200 den ISA 2006 ya geçiş sağlamış ancak mevcut kullanıcılardaki firewall client ları kullanmak istiyorsanız bu seçeneği işaretlemeyin ancak eski tip client yoksa bu seçenek bize ekstra güvenlik sağlayacaktır.

isa_server_kurulum_22

Bu ekranda yükleme sırasın restart ve ”disable” durumuna getirilecek servisler hakkında bilgi verilir.

isa_server_kurulum_23

Karşımıza çıkan bu ekranda ise “install” diyerek kurulumu başlatabiliriz.

isa_server_kurulum_24

Kurulum tamamlandıktan sonra karşımıza yukarıdaki gibi bir pencere çıkar. Burada ISA Yönetim konsolunun çağırılıp çağırılmaması ile ilgili bir soru sorar ki biz finish diyerek kurulumu bitiririz.

Kurulum tamamlandıktan sonra ISA yönetim konsolunu açarız ve artık karşımızda ISA 2006 Enterprise Edition u görürüz.

isa_server_kurulum_25

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.